ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 6 Οκτωβρίου – 26 Οκτωβρίου 2012.

Χελωνο-ενημέρωση

Ο «Λουκάς», μια μεγάλη Caretta caretta, έφτασε στις 13 Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη με τραύμα στο κεφάλι. Το καβούκι του είναι 69,5 εκατοστά και ζυγίζει 50 κιλά. Λαμβάνει θεραπεία με αντιβιοτικά και ορό, ενώ αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για την κατάσταση της υγείας του.

Ο «Πέτρος» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 20 Οκτωβρίου από την Πρέβεζα. Είναι μια τεράστια αρσενική Caretta caretta που ζυγίζει 65 κιλά και με μήκος καβουκιού 88,5 εκατοστά, ενώ η ουρά του έχει μήκος μισό μέτρο. Ο «Πέτρος» είχε διασωθεί από την τοπική οργάνωση προστασίας ζώων στην Πρέβεζα η οποία συνεργάζεται στενά με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και βοήθησε στην διάσωση πολλών άλλων χελωνών – τους ευχαριστούμε πολύ! Όπως και οι άλλες χελώνες που είχαμε φέτος από την ίδια περιοχή, ο «Πέτρος» έχει ένα τραυματισμό στο κεφάλι. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε πυροβοληθεί καθώς είναι ευδιάκριτα τα κομμάτια από τα σκάγια που βρίσκονται ακόμα μέσα στο σώμα της χελώνας, ευτυχώς όμως δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Η «Mύριαμ», ο «Ταξιάρχης» και η «Τένια» απελευθερώθηκαν στις 9 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Aqua Diversʼ Club. Η «Mύριαμ» (μια πράσινη χελώνα) φάνηκε στην αρχή λίγο αγχωμένη, αλλά στη συνέχεια κολύμπησε και εξαφανίστηκε. Ο «Ταξιάρχης», μια μικρή πράσινη χελώνα, στάθηκε για λίγο και στη συνέχεια απομακρύνθηκε σαν πύραυλος. Η «Τένια», η μόνη Caretta caretta στην ομάδα κολύμπησε και εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα. Η καλύτερες ευχές μας να τις συνοδεύουν.Άλλα ευχάριστα νέα: Ο «Πάρης», ο οποίος έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι με τραύμα στο κεφάλι, έχει αρχίσει τις καταδύσεις και τρώει μόνος του! Είναι υπέροχο να τον βλέπουμε να ξεκουράζεται ειρηνικά στο κάτω μέρος της δεξαμενής του, αφού μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να βουτήξει και συνεχώς κολυμπούσε νευρικά στην επιφάνεια. Ο «Παύλος», η χελώνα του Αμβρακικού Κόλπου που είχε τόσο βάναυσα βασανιστεί, έχει αρχίσει να δέχεται την τροφή με το χέρι. Ας ελπίσουμε ότι, η πρόοδός τους θα συνεχιστεί και θα είναι σε θέση να απελευθερωθούν στο μέλλον.

Τέλος, η «Βίκυ», η οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία και απελευθερώθηκε στον Σαρωνικό Κόλπο το 2011, εθεάθη πρόσφατα κοντά στην Κύπρο! Αναφέρθηκε ότι είναι ζωντανή και καλά. (Η «Βίκυ», είχε έρθει από την Κέρκυρα στο Κέντρο Διάσωσης με τραύμα στο κεφάλι). Αυτό ήταν ευχάριστη είδηση ​​για όλους όσους είχαν εμπλακεί με τη φροντίδα της, ενώ ήταν στο Κέντρο Διάσωσης.

Δυστυχώς, είχαμε και κάποια θλιβερά νέα καθώς η «Αιμιλία» πέθανε στις 9 Οκτωβρίου και ακολούθησε η «Αλεξάνδρα» όπου πέθανε στις 12 του μήνα. Και οι δύο έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των τραυματισμών στο κεφάλι.

Άλλες ειδήσεις

Πρόκειται για μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας που είχε αναφερθεί αυτό το καλοκαίρι στην παραλία της Λούτσας. Η φωλιά, που είχε προστατευθεί από τους τοπικούς εθελοντές, είχε κατασκευαστεί πολύ κοντά στη θάλασσα, σε ένα μέρος όπου η άμμος ήταν πολύ ρηχή, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανότητα η φωλιά να πλημμυρίσει. (Για όσους δεν γνωρίζουν, η Λούτσα είναι μια δημοφιλής παραλία στην περιοχή της Αθήνας. Πριν από την εποχή των αυτοκινητόδρομων, τη βελτίωση των δημοσίων μεταφορών και το άνοιγμα του νέου διεθνούς αεροδρομίου στα Σπάτα, η περιοχή ήταν γεμάτη αμπέλια και ελαιώνες (μερικά από τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν) και δεν ήταν πυκνοκατοικημένη. Ωστόσο, τα τελευταία 25 χρόνια περίπου, η περιοχή - καθώς και η παραλία - έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό. Ομπρέλες και ξαπλώστρες σήμερα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας, περιορίζοντας τον διαθέσιμο χώρο για τις χελώνες ώστε να μπορούν να γεννήσουν).

Μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος επισκέφθηκε την παραλία και ανάσκαψε τη φωλιά, η οποία περιείχε 100 αυγά, όλα υπό ανάπτυξη. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν στον Παύλο ότι φωλιές είχαν βρεθεί και πριν στην περιοχή. Υπάρχει ενδιαφέρον βυθός και έχουν αναφερθεί χελώνες όλων των μεγεθών να συχνάζουν στην περιοχή. Παρά το γεγονός αυτό, οι ψαράδες εξακολουθούν να ρίχνουν δίχτυα πολύ κοντά στην ακτή.

Πολλές ευχαριστίες στους ανθρώπους που ανησυχούν για την φωλιά και για όλες τις ενέργειές τους ώστε να την προστατέψουν. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του θετικού αντίκτυπου του κοινού σʼ ένα περιβαλλοντικό ζήτημα.

Τέλος, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, ένα ειδικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των ακτών. Για λεπτομέρειες, δείτε το άρθρο σχετικά με αυτό στην ιστοσελίδα. Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης που ανέλαβαν επιπλέον καθήκοντα και εργάστηκαν επιπλέον πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση για να βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

Γνωρίζετε ότι ...

Διάφορα έργα που αποσκοπούν στην χαρτογράφηση και την κίνηση των θαλάσσιων χελωνών, μέσω δορυφορικών πομπών που συνδέονται με το καβούκι τους, τα οποία εφαρμόζονταν και εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Για πληροφορίες σχετικά με τις χελώνες που παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, επισκεφτείτε πρώτα αυτήν την σελίδα στο site του ΑΡΧΕΛΩΝ, ώστε να δείτε τα ονόματα των χελωνών καθώς και τον θαλάσσιο χάρτη με κάποιες από τις κινήσεις τους: http://www.archelon.gr/eng/pro_life_telemetry.php?row=row4. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο παρακάτω site: http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?keyword=Evropi για περισσότερες λεπτομέρειες και περισσότερους χάρτες. (Όταν φτάσετε στη σελίδα, πληκτρολογήστε το όνομα κάθε χελώνας στο πλαίσιο του «ανιχνευτή ζώων» για να δείτε τις πληροφορίες για κάθε χελώνα).

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)Navigation

Social Media