ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);

Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Μαΐου 2017.

“Η Αγάπη είναι ο στόχος, η Ζωή είναι το Ταξίδι” (Μότο του Προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Αυτό το μήνα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την 25η επέτειο συνεργασίας του με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ. (Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, δείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ http://www.archelon.gr/contents/pro_life.php?row=row4 ή την επίσημη ιστοσελίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Life της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει ένα άρθρο για το πρόγραμμα των υγροτόπων της Στυμφαλίας εδώ στην Ελλάδα (http://www.lifestymfalia.gr/en/News/latest-news/20170614_InternationalConference).

Το πρόγραμμα αυτό είναι τώρα πιο κρίσιμης σημασίας από ποτέ, με έναν αριθμό- ρεκόρ χελωνών για αυτή την εποχή του έτους να φιλοξενούνται στο ΚΔ, υποφέροντας δυστυχώς οι περισσότερες από τραυματισμούς στο κεφάλι που έχουν προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το αν αυτό το ρεκόρ οφείλεται σε αυξημένη βία από συγκεκριμένα άτομα ή σε αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και δραστηριοποίηση της ακτοφυλακής και του κοινού γενικότερα δε μπορεί να προσδιοριστεί. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πολλές, πολλές τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που απαιτούν θεραπεία.

Ευχαριστούμε όλους τους ξένους εθελοντές για τη σκληρή τους δουλειά για τη φροντίδα των χελωνών, και ευχαριστούμε επίσης τους εθελοντές μας στην Ελλάδα για τη συνεχή στήριξη και τις συνεισφορές τους τόσο για τη διατήρηση της υγείας των χελωνών και για την αποτελεσματική λειτουργία του ΚΔ κάτω από κάποιες φορές δύσκολες συνθήκες.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);

ΑΦΙΞΕΙΣ

Η «Νύχτα» έφτασε από την Πάτρα στις 10 Μαΐου 2017 με τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το μήκος του καβουκιού της είναι 60 εκ., και η χελώνα ζυγίζει 23 κιλά.

Η «Ακέσο ΙΙ» είναι μια καρέτα που βρέθηκε από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο στο τοπικό λιμάνι και εστάλη στο ΚΔ για θεραπεία στις 16 Μαΐου 2017. Η χελώνα, που το καβούκι της φτάνει τα 61.9 εκ. και η οποία ζυγίζει 36 κιλά, φέρει τραυματισμούς που μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα θήρευσης από φώκια. (Να σημειωθεί ότι οι φώκιες Μονάχους μονάχους αποτελούν επίσης προστατευόμενο είδος.) Η χελώνα αναρρώνει και ελπίζουμε πως θα επανέλθει.

Τέτοιες επιθέσεις δε συνηθίζονται στην Ελλάδα παρά μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή στη Ζάκυνθο. Για λεπτομέρειες για τη σχέση της φώκιας και της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο, δείτε την αναφορά του ΑΡΧΕΛΩΝ στο http://www.archelon.gr/files/bibliography/%7B4%7DMargaritoulis11MonkSeal%20Predation.pdf

Ο «Άδωνις» βρέθηκε στις 20 Μαΐου 2017 σε μια κοντινή παραλία στον Άλιμο. Η χελώνα δεν είχε εμφανείς τραυματισμούς, αλλά η κατάστασή της ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένη.

Η «Μαρία» έφτασε στο ΚΔ στις 25 Μαΐου 2017 από τη Σαγιάδα με τραυματισμό στο κεφάλι, σκόπιμα προκληθείσα από ανθρώπινα χέρια. Έφερε ακόμη έναν παλιό τραυματισμό στο αριστερό της πτερύγιο, και η κατάστασή της ήταν πολύ αδύναμη.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Η «Έρικα», μια καρέτα με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, βελτιώνεται. Έτυχε να βρίσκομαι στο ΚΔ πριν από κάποιους μήνες, όταν έφτασε στην Αθήνα από το Ναύπλιο με αυτοκίνητο από τον άνθρωπο που τη βρήκε. Ο τραυματισμός στο κεφάλι της ήταν πάρα πολύ σοβαρός και τα πράγματα δε φαίνονταν καλά. Ωστόσο, χάρη στην εξαιρετική φροντίδα που δέχτηκε στο ΚΔ από τον Παύλο Τσάρο και όλους τους εθελοντές, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του ατόμου που τη βρήκε, κατάφερε να κρατηθεί. Χθες, εξεπλάγην ευχάριστα όταν την είδα να χαλαρώνει στον πυθμένα της μικρής της δεξαμενής στη ΜΕΘ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταδυθεί, τουλάχιστον σε ρηχή περιοχή. Η θέληση –και η ικανότητα– αυτών των τραυματισμένων χελωνών να επιβιώσουν, σε συνδυασμό με την αφοσίωση, αφιέρωση και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που τις φροντίζουν – είναι για μένα πηγή έμπνευσης.

 

ΘΑΝΑΤΟΙ

Ο «Άλκης», μια αρσενική καρέτα που βρέθηκε στο λιμάνι στο Κατάκολο, έφτασε στο ΚΔ στις 13 Μαΐου 2017. Η χελώνα έφερε τραυματισμό στο κεφάλι προκληθείσα σκόπιμα από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, πέθανε λίγο μετά την άφιξή του εξαιτίας της σοβαρότητας του τραυματισμού του. Το μήκος του καβουκιού της χελώνας ήταν 61.0 εκ. και ζύγιζε 70 κιλά.

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ

Ευτυχώς, αριθμός χελωνών που θεραπεύτηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα ανέκτησαν την υγεία τους και μπορέσαμε να τις απελευθερώσουμε πίσω στη θάλασσα. (Δυστυχώς, οι δεξαμενές τους γρήγορα γέμισαν από νέες αφίξεις!) Ευχόμαστε για όλες τις απελευθερωμένες χελώνες μια μακρά και ασφαλή ζωή πίσω στο θαλάσσιο σπίτι τους.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);

Στις 13 Φεβρουαρίου 2017, την παραμονή του Αγ. Βαλεντίνου, η «Βαλεντίνα» βρέθηκε στην Κέρκυρα να πάσχει από σοβαρή υποθερμία. Μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Υπεύθυνη Τμήματος κ. Ν. Κομνηνού), όπου η χελώνα έλαβε τις πρώτες βοήθειες, και διεξήχθησαν εκτεταμένες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις. Μόλις η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου ανάρρωνε για περίπου τρεις μήνες. Ανέκτησε πλήρως την υγεία της και απελευθερώθηκε στις 12 Μαΐου 2017.

Η «Γαία» βρέθηκε στην Κέρκυρα με τραυματισμό στο κεφάλι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 και στάλθηκε στο Κέντρο Διάσωσης για θεραπεία. Επανήλθε πλήρως και απελευθερώθηκε στον Αργοσαρωνικό Κόλπο στις 30 Μαΐου 2017 στην παραλία «Καταφυγή» (57ο χλμ Αθηνών- Σουνίου) μαζί με το Σχολείο Σταυράκη, που έχει στηρίξει τον ΑΡΧΕΛΩΝ υιοθετώντας τραυματισμένες χελώνες! Η απελευθέρωση προβλήθηκε και στην εκπομπή Happy Day του καναλιού Alpha. Μπορείτε να δείτε βίντεο της απελευθέρωσης στο http://www.alphatv.gr/shows/entertainment/happyday/webtv/thalassies-helones-kareta-kareta-apeleytheronontai-sti-thalassa.

Η «Ευγενία» βρέθηκε να πάσχει από υποθερμία στη Λέρο στις 3 Νοεμβρίου 2016. Ο κτηνίατρος κ. Μιχάλης Κοντραφούρης, μέλος του Δικτύου Διάσωσης ΑΡΙΩΝ , τη φρόντισε και της προσέφερε τις πρώτες βοήθειες προτού τη στείλει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Είχε αναρρώσει πλήρως και, σε εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας, απελευθερώθηκε στις 23 Μαΐου 2017.

Η «Λούνα» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Ιουνίου 2016 έχοντας καταπιεί ένα άγκιστρο και πετονιά. Θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 25 Μαΐου 2017 με σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο. Πολλές ευχαριστίες στο Athens Divers Club για την παροχή του σκάφους και τη συνεργασία τους με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την απελευθέρωση αυτή.

Η «Αγγελική» είχε φτάσει στο ΚΔ στις 7 Δεκεμβρίου 2016 από τη Λευκάδα με έναν τραυματισμό στο κεφάλι προκληθέντα από άνθρωπο. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο από την ακτή στις 2 Μαΐου 2017. Πολλές ευχαριστίες στη Βούλα από το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας για τη βοήθειά της στη διάσωση αυτής της χελώνας.

 

Άλλα νέα

Όπως συνηθίζει κάθε χρόνο το Μάιο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ οργάνωσε μια ιδιαίτερη εκδήλωση για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας. Φέτος, ο καιρός ήταν ασυνήθιστα κρύος και βροχερός για την εποχή, και ανησυχούσαμε ότι ο κόσμος δε θα ερχόταν. ΟΜΩΣ, είχαμε τη χαρά να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην εκδήλωση (πάνω από 300!), και, ως συνήθως, όλοι περάσαμε καλά. Ο δήμαρχος Γλυφάδας Κος Γιώργος Παπανικολάου, μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, Κο Θωμά Αράπη, συμμετείχαν στα «μεγάλα εγκαίνια» δυο νέων μεγάλων εξωτερικών δεξαμενών που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE EuroTurtles . (Για άρθρο σχετικά με την εκδήλωση, δείτε το http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=915

Για άλλη μια φορά, ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και το προσωπικό που βοήθησαν ώστε η μέρα αυτή να γίνει ξεχωριστή.

 

Ιδιαίτερες Ευχαριστίες

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);Οι επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης ίσως να παρατήρησαν αρκετές βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις, τις οποίες εκτιμούν πολύ οι χελώνες, το προσωπικό, οι εθελοντές, και οι επισκέπτες!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εθελοντές τις περιοχής, Φιλ και Τζον, που έκαναν πάρα πολλές βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης, ενώ βοηθούν και στη φροντίδα των χελωνών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Πρόγραμμα LIFE EuroTurtles της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αγοράς των δυο μεγάλων και εξαιρετικά αναγκαίων εξωτερικών δεξαμενών. Τώρα είναι και πάλι εφικτό έξι χελώνες ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν τους μύες τους και να εξασκηθούν στην κολύμβηση, την κατάδυση και την εύρεση τροφής στις μεγαλύτερες και βαθύτερες εξωτερικές δεξαμενές, καθώς παρακολουθείται η πρόοδός τους πριν την απελευθέρωσή τους.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος 2017);Ιδιαίτερες ευχαριστίες στoυς Γερανούς Νότης που γενναιόδωρα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για τη μεταφορά και εγκατάσταση των δυο νέων δεξαμενών αποκατάστασης που αναφέρθηκαν νωρίτερα!

Τέλος, αλλά σίγουρα με εξίσου μεγάλη σημασία, ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Aquavital για την παροχή φίλτρου νερού με τη δυνατότητα παροχής τόσο κρύου όσο και ζεστού νερού, το οποίο εκτιμάται από όσους εργάζονται ή επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης.

 

Γνωρίζατε ότι...

Οι δραστηριότητες πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται σε πλήρη άνθηση, καθώς εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά της χρονιάς στη Ζάκυνθο! Υπάρχουν ακόμα κάποιες διαθέσιμες θέσεις για εθελοντές, αν λοιπόν ενδιαφέρεστε, κάντε την αίτησή σας. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ή την επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook.

 

Joanne Stournara
(μετάφραση: Μπέτη Παγουρδάκη)

 

Navigation

Social Media