ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Απρίλιος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Απριλίου 2017.

"Ιδού η χώρα σας. Να αγαπάτε αυτά τα φυσικά θαύματα, να αγαπάτε τους φυσικούς πόρους, να προστατεύετε με αγάπη την ιστορία και το ρομαντισμό ως ιερή κληρονομιά, για τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας. Μην επιτρέψετε σε ανθρώπους εγωιστές και σε άπληστα συμφέροντα να γυμνώσουν τη χώρα σας από την ομορφιά, τα πλούτη ή το ρομαντισμό της." (Θίοντορ Ρούσβελτ, 1858-1919)

Ανεξάρτητα από το που ζει κανείς, αυτό το διορατικό απόφθεγμα που ειπώθηκε πριν από δεκαετίες είναι απόλυτα ταιριαστό σήμερα. Ευτυχώς, τη συμβουλή αυτή ακολουθούν σήμερα ποικίλες ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων παγκοσμίως, οι οποίες εργάζονται ακούραστα (και συχνά δίχως αναγνώριση ή εκτίμηση – μερικές φορές ακόμα και απειλούμενες) για να σώσουν τον πλανήτη. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα καλό παράδειγμα.

Όπως έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, ο χειμώνας του 2016 - 2017 αποδείχθηκε ένα έτος κατά το οποίο σημειώθηκε ρεκόρ όσον αφορά στον αριθμό των χελωνών που θεραπεύτηκαν. Και λυπάμαι που πρέπει να πω ότι τα περισσότερα από τα προβλήματά τους προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες. Από τις συνολικά 33 χελώνες του Κέντρου Διάσωσης στα τέλη του Απριλίου 2017, οι 13 φέρουν τραυματισμούς που σκόπιμα προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες, οι 8 φέρουν τραυματισμούς που σχετίζονται με την αλιευτική δράση (π.χ. κατάποση αγκιστριών ή/και πετονιάς και τραυματισμοί που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυα), και, πιο πρόσφατα, 7 που υποφέρουν από φυσικά αίτια όπως είναι η υποθερμία εξαιτίας της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Οι υπόλοιπες 5 χελώνες πάσχουν από άλλων ειδών προβλήματα.

 

Αφίξεις

Ο “Λάζαρος”, μια αρσενική καρέτα, μας έφτασε από τη Ρόδο στις 4 Απριλίου 2017. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 71.6 εκ. και η οποία ζυγίζει 39 κιλά, φέρει τραυματισμούς στο καβούκι που μοιάζουν να έχουν προκληθεί σκόπιμα από κάποιον με μαχαίρι. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου. Ευτυχώς, ο “Λάζαρος” αναρρώνει καλά και ελπίζουμε να απελευθερωθεί στο προσεχές μέλλον.

Η “Ύδρα”, μια θηλυκή καρέτα με καβούκι 57.8 εκ και βάρος 28 κιλά, έφτασε στο ΚΔ από την Πύλο με τραυματισμούς στα πτερύγια που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε πετονιά ψαρέματος. Διασώθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος κάλεσε την ακτοφυλακή. Καθώς ήταν αδύνατο να μεταφερθεί άμεσα, ο Παύλος ζήτησε από τη Τζούντι και τον Κώστα, κατοίκους της περιοχής και επί δέκα χρόνια εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, να φροντίσουν τη χελώνα μέχρι να μπορέσει να μεταφερθεί στην Αθήνα. Ωστόσο, την επόμενη μέρα οι μεταφορές ακόμα δεν ήταν διαθέσιμες, οπότε ο Παύλος οδήγησε ως εκεί για να την πάρει. Προς το παρόν δεν τρώει, αλλά ελπίζουμε ότι τα τραύματά της θα επουλωθούν.

Η “Υακίνθη”, θηλυκή καρέτα, βρέθηκε κοντά στην παραλία της Βάρκιζας. Έφτασε στο ΚΔ στις 26 Απριλίου 2017. Δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ίσως πάσχει από γαστρεντερική έμφραξη καθώς αρνείται να φάει. Κατάφερε να αποβάλλει κάποια περιττώματα με περίεργη όψη (τα οποία ο Παύλος υποψιάζεται πως είναι αγγούρια της θάλασσας). Ελπίζουμε πως αυτό ίσως να είναι ένα σημάδι ότι η Υακίνθη αρχίζει να συνέρχεται. Βρέθηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν την ακτοφυλακή. Πολλές ευχαριστίες στην ακτοφυλακή, που έφτασε γρήγορα ώστε να διασώσει τη χελώνα και έμεινε μαζί της στην παραλία μέχρι να καταφτάσουν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ για να την πάρουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο μέλος της ακτοφυλακής Ειρήνη Φολάκη που αργότερα ήρθε στο ΚΔ για να επισκεφθεί τη χελώνα και να μας φέρει κάποια ιατρικά εφόδια.

Η “Ζωή”, μια καρέτα της οποίας το καβούκι έφτανε τα 65.1 εκ. και η οποία ζύγιζε 35.5 κιλά, κατέφτασε από τη Ζαχάρω στις 2 Απριλίου 2017 με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι (που προκλήθηκαν σκόπιμα από ανθρώπους). Δυστυχώς, η χελώνα πέθανε στις 24 Απριλίου 2017 ως αποτέλεσμα των τραυματισμών της. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής που είχαν δει τη χελώνα ανέφεραν το γεγονός και δημοσίευσαν φωτογραφίες στο FB, αλλά δεν έκαναν κάτι για να τη σώσουν. Μόνο μια γυναίκα, η Δήμητρα (μαζί με το μικρό γιο της), σκέπασαν τη χελώνα και έμειναν με τη “Ζωή” μέχρι αργά τη νύχτα που την πήραν και τη φρόντισαν ο Κώστας και η Τζούντι, που αναφέρθηκαν και νωρίτερα. Ο Κώστας είχε την καλοσύνη να φέρει τη χελώνα στην Αθήνα με το αμάξι του την επόμενη μέρα.

Ο “Πάτροκλος”, νεαρή καρέτα, βρέθηκε σε πολύ αδύναμη, εξασθενημένη κατάσταση στη Σαλαμίνα. Η χελώνα, που το καβούκι της φτάνει τα 27.2 εκ και ζυγίζει 3.0 κιλά, έφτασε στο ΚΔ στις 28 Απριλίου 2017. Βρέθηκε να πλέει (καλυμμένη με στρείδια) κοντά σε μια δεξαμενή από το Δημήτριο, εργαζόμενο στο λιμάνι του Περάματος. Η χελώνα φέρει κάποιους ελαφρούς τραυματισμούς στο καβούκι. Πολλές ευχαριστίες στο Δημήτριο και σε όσους άλλους ενεπλάκησαν στη διάσωση αυτής της χελώνας. (Σύμφωνα με το αρχαίο έπος του Ομήρου Ιλιάδα, ο Πάτροκλος ήταν Έλληνας ήρωας και στενός φίλος του Αχιλλέα· σκοτώθηκε κατά τον Τρωικό Πόλεμο.)

 

Χελωνο-ενημέρωση

Η ‘Βαλεντίνα’ μετακινήθηκε σε μεγάλη δεξαμενή για παρακολούθηση πριν την απελευθέρωσή της.

Η ‘Λούνα”, που είναι σε μεγάλη δεξαμενή εδώ και κάποιο διάστημα, θα είναι μια από τις πρώτες χελώνες που θα απελευθερωθούν.

Ο ‘Γεώργιος’, που συνεχίζει να βελτιώνεται, θα συνεχίσει την αποκατάστασή του στη μεγάλη δεξαμενή μόλις απελευθερωθεί η Λούνα.

Η ‘Ρέα’ υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να αφαιρεθεί ένα άγκιστρο που είχε καταπιεί και αναρρώνει καλά.

Η ‘Σοφία’ είχε ένα άγκιστρο στο στόμα που μπόρεσε να αφαιρεθεί χωρίς χειρουργείο, αλλά χρειάστηκε εγχείριση για να αφαιρεθεί το τραυματισμένο της πτερύγιο. Αναρρώνει καλά.

 

Γνωρίζετε ότι...

Παρόλο που πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεογνά θαλάσσιων χελωνών εισέρχονται στη θάλασσα παγκοσμίως κάθε χρόνο, μόνο ένα στα 1000 θα επιβιώσει από τις φυσικές απειλές, ενώ ο αριθμός αυτός μειώνεται σε ένα στα 10,000 όταν συνυπολογιστούν και οι ανθρώπινες απειλές. Σα να μην ήταν αυτό αρκετό, το φύλο των θαλάσσιων χελωνών (όπως όλων των ερπετών) καθορίζεται από τη θερμοκρασία της φωλιάς κατά την περίοδο της επώασης: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες δημιουργούν θηλυκά νεογνά, ενώ οι ψυχρότερες θερμοκρασίες δημιουργούν αρσενικά. Εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, η αναλογία αρσενικών- θηλυκών επηρεάζεται, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της επιβίωσής τους. Υπάρχουν πολλά άρθρα για τα θέματα αυτά στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, Πληροφορίες για τις Θαλάσσιες Χελώνες: Απειλές για τις Θαλάσσιες Χελώνες https://conserveturtles.org/information-sea-turtles-threats-sea-turtles/ και Επιρροή της Θερμοκρασίας Επώασης στην Απόδοση των Νεογνών στις Χονδροκέφαλες Θαλάσσιες Χελώνες (Καρέτα Καρέτα) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4269397/ (και οι δυο σύνδεσμοι στα αγγλικά).

 

Joanne Stournara
(μετάφραση: Μπέτη Παγουρδάκη)

 

Navigation

Social Media