ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2016);

Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για όλες τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις του Δεκεμβρίου στο Κέντρο Διάσωσης.

Χωρίς αμφιβολία, ο χειμώνας είναι πια εδώ.

Στην αρχή του μήνα οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και υπήρχε αρκετή ηλιοφάνεια. Αυτές οι ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες έδωσαν την ευκαιρία στις χελώνες να περάσουν περισσότερο χρόνο στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές πριν απελευθερωθούν και επιστρέψουν στη θάλασσα. Ωστόσο, κοντά στο τέλος του μήνα τα πράγματα γρήγορα άλλαξαν και μάλιστα στην Αθήνα χιόνισε, κάτι πραγματικά σπάνιο! Φυσικά, όλες οι χελώνες οι οποίες ακόμη περιθάλπονται, έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή αλλιώς στο «θερμοκήπιο», όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Εκεί απολαμβάνουν την ασφάλεια, τη ζεστασιά και τη φροντίδα των αφοσιωμένων εθελοντών μας που αψηφούν τις καιρικές συνθήκες για να τις βοηθήσουν. Ακόμα, αυτός ο μήνας μας επιφύλαξε και μερικές όμορφες εκδηλώσεις εδώ στο Κέντρο Διάσωσης. Θα μιλήσουμε για αυτές παρακάτω.

 

Τα νέα των εθελοντών

Το να βρίσκεται κάποιος σε ένα ξένο μέρος, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του στις γιορτές, είναι πάντα δύσκολο. Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας από το εξωτερικό, τη Lena, τη Johanna, τη Gabrielle και τον Bobby που ήταν μαζί μας αυτά τα Χριστούγεννα. Ακόμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εθελοντή μας Phil, ο οποίος, ως ντόπιος, κάλεσε τους υπόλοιπους στο υπέροχο τραπέζι που οργάνωσε στο σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Τρεις τραυματισμένες χελώνες έφτασαν για νοσηλεία στο Κέντρο Διάσωσης τον Δεκέμβριο.

Η «Αγγελική» είναι μια καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 60,5 εκατοστών και βάρος 23 κιλών. Έφτασε στο Κέντρο μας από τη Λευκάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2016 με τραυματισμό στο κεφάλι, ο οποίος οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Η «Ελευθερία» ήρθε στο Κέντρο στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από τη Σαλαμίνα, υποφέροντας από υποθερμία. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καρέτα-καρέτα με καβούκι μήκους 75,5 εκατοστών και βάρος 50 κιλών πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 2016.

Η «Διώνη», που έφτασε από το Ρέθυμνο στις 18 Δεκεμβρίου 2016, είναι μια ακόμη καρέτα-καρέτα. Ζυγίζει 17 κιλά και το καβούκι της έχει μήκος 58,5 εκατοστά. Το τραύμα στο κεφάλι της έχει προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και σκόπιμα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διάσωση των τραυματισμένων αυτών χελωνών.

 

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στις αρχές του μήνα, τρεις χελώνες που είχαν αναρρώσει πλήρως απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.

Η «Έος» ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Ναύπακτο στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016 από την παραλία «Καταφυγή» στην Αττική.

Η «Λήδα» είχε σταλεί στο Κέντρο μας στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Νάξο, έχοντας καταπιεί πετονιά, και φέροντας τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό της. Η θεραπεία της ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ακολούθησε η απελευθέρωσή της στον Σαρωνικό Κόλπο. Καθότι η χελώνα είχε διασωθεί από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το αρχικό σχέδιο ήταν να απελευθερωθεί στο νησί σε συνεργασία μαζί τους. Ωστόσο, λόγω της απεργίας στην οποία συμμετείχαν τα πληρώματα των πλοίων, η «Λήδα» απελευθερώθηκε τελικά στην Αττική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για τη διάσωση αυτής της χελώνας και για τη συνεργασία τους στην απελευθέρωσή της. Για φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou/photos/a.401074840002299.1073741828.401066216669828/1040718832704560/?type=3&theater

Ο «Απόλλωνας», μια καρέτα-καρέτα με τραυματισμένο πτερύγιο, είχε έρθει από τη Σάμο την 1η Ιουνίου 2015. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας του απελευθερώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου από την παραλία της Καταφυγής στην Αττική.

Περισσότερα νέα

Στις 17 Δεκεμβρίου 2016, η παγκοσμίου φήμης πρωτευοντολόγος και περιβαλλοντολόγος Δρ. Τζέιν Γκούνταλ επισκέφτηκε το Κέντρο Διάσωσης. Η Δρ. Γκούνταλ είναι επίσης Αγγελιοφόρος της Ειρήνης του ΟΗΕ. Ξεναγήθηκε στο χώρο μας και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις αιτίες τραυματισμού των χελωνών, τη διάσωση, τη θεραπεία, την ανάρρωση και την απελευθέρωσή τους τελικά στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, μια σχολική χορωδία παρουσίασε τραγούδια γραμμένα ειδικά για την περίσταση. Μπορείτε να δείτε ένα μικρό βίντεο από την επίσκεψή της εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=NJaeeXPFqxU&feature=youtube

Ακόμα, στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχει το σχετικό άρθρο. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=884

Ωστόσο, θα ήθελα να κρατήσω δύο γραμμές από το άρθρο αυτό, γιατί νομίζω ότι συμπυκνώνουν αυτό που πρέπει να θυμόμαστε. Όταν ένας μαθητής είπε στην Δρ. Γκούνταλ ότι θα ήθελε να υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι άνθρωποι σαν εκείνη, η διάσημη επιστήμονας απάντησε: «Μα ο καθένας από εσάς μπορεί να γίνει σαν εμένα».

Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, η Δρ. Γκούνταλ παρουσίασε δύο διαλέξεις ˙ μια στο Σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα (American Community Schools of Athens, ACS) και την άλλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βίντεο με την ομιλία της στο ACS μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου:

http://www.acs.gr/daily-blog/2016/12/8/dr-jane-goodall-presenting-at-acs-athens-dec-16-2016.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Στις 23 Δεκεμβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργάνωσε στο Κέντρο Διάσωσης το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του. Νομίζω πώς όλοι θα συμφωνήσουν ότι περάσαμε πολύ όμορφα! Φωτογραφίες από το γεύνα μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/archelon.gr/photos/pcb.10154683483581328/10154683425926328/?type=3&theater

 

Ξέρατε ότι...

Η δόκτωρ Γκούνταλ έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το Roots & Shoots (Ρίζες & Βλαστοί). Μάλιστα το έχει εφαρμόσει ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για να μάθετε περισσότερα δείτε εδώ:

http://www.rootsandshoots.org/ και εδώ: http://www.janegoodall.org/

 

Joanne Stournara
(μετάφραση: Νίκη Κοντογιαννοπούλου)

 

Navigation

Social Media