ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)

Η εθελόντριά μας στο κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τις εξελίξεις του Μαρτίου 2017.

«Εάν ήμασταν λογικοί, το μέλλον θα ήταν πραγματικά αφιλόξενο. Αλλά είμαστε κάτι παραπάνω από λογικοί. Είμαστε ανθρώπινα πλάσματα και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα και μπορούμε να δουλέψουμε.» (Jacques-Yves Cousteau, 1910-1997)

Η ανωτέρω συμβουλή από τον μεγάλο εξερευνητή και υπέρμαχο των θαλασσών είναι η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ (είτε είναι στα πεδία δράσης, είτε στο γραφείο, είτε στο Κέντρο Διάσωσης), οι οποίοι έχουν πίστη και ελπίδα, και εργάζονται πολύ σκληρά για να βοηθήσουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του περιβάλλοντός της όλο το χρόνο. Αυτή τη χρονιά, ο απρόβλεπτος καιρός, απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχει επηρεάσει τις θαλάσσιες χελώνες, οδηγώντας πολλές σε θεραπεία για υποθερμία.

 

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)«Χριστίνα» : Η Χριστίνα κατέφθασε στις 19 Μαρτίου 2017 από το Κατάκολο Ηλείας (Πελοπόννησος). Η καρέτα της οποίας το καβούκι έχει διάμετρο 82 εκ. και ζυγίζει 78 κιλά, δεν έχει ορατά τραύματα, αλλά ακτινογραφίες αποκάλυψαν ένα μικρό αγκίστρι στο λαιμό της. Η χελώνα είχε καταγραφεί από την ομάδα του ΑΡΧΕΛΛΩΝ στην Κυπαρισσία το καλοκαίρι του 2015 την περίοδο ωοτοκίας. Η Χριστίνα οδηγήθηκε στην Αθήνα από τον άνθρωπο ο οποίος την έσωσε.

«Φαίδρα» : Η Φαίδρα, μια καρέτα-καρέτα με μακρύ λαιμό και τραυματισμούς στα πτερύγια που πιθανότατα προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυ ή πετονιά, έφτασε από το νησί της Τήλου από το Δήμαρχο του νησιού στις 15 Μαρτίου 2017. Ο Δήμαρχος περιέθαλψε αρχικά τη χελώνα στο φυσικό της περιβάλλον με τη βοήθεια του τοπικού κτηνιάτρου. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο ενυδρείο της Ρόδου, όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τον εκεί αρμόδιο κτηνίατρο και εστάλη μετά στο Κέντρο Διάσωσης μόλις υπήρξε διαθέσιμος χώρος για αυτήν. Το καβούκι της έχει διάμετρο 70 εκ. και ζυγίζει 31,5 κιλά. Δεν τρώει ακόμα, αλλά λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα-θεραπεία για τις πληγές της. Πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και τη σύζυγο του Θησέα της Αθήνας.

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)«Ρέα»: Η Ρέα, μια νεαρή καρέτα, βρέθηκε στο Πόρτο Χέλι από έναν ανήσυχο πολίτη, ο οποίος την διέσωσε και την έφερε στο λιμεναρχείο, το οποίο με τη σειρά του την έστειλε στο Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα είχε μια ορατή πετονιά στο στόμα της, ενώ το αγκίστρι ήταν ορατό στο λαιμό της. Θα χειρουργηθεί πολύ σύντομα. Πήρε το όνομά της από την κόρη της αρχαίας θεάς της Γης Γαίας και του θεού του Ουρανού Ουρανός. Συχνά αναφέρεται ως η Μητέρα των θεών του Ολύμπου.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση και τη μεταφορά αυτών των χελωνών.

Τελευταίες ειδήσεις

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)Υπέροχα νέα! Ο «Διόνυσος», μια τυφλή χελώνα που ήταν στο Κέντρο Διάσωσης από το 2011 όταν ακόμα ήταν πολύ μικρούλης (διάμετρος καβουκιού 32 εκ. και βάρος 3,5 κιλά), σταδιακά έμαθε πώς να βρίσκει τροφή στον πάτο της δεξαμενής της εσωτερικής μονάδας εντατικής θεραπείας, αλλά δεν είχε τοποθετηθεί σε μεγάλη εξωτερική δεξαμενή από φόβο ότι δεν θα μπορούσε να αναζητήσει τροφή αποτελεσματικά. Την τελευταία φορά που μετρήθηκε ήταν το 2015, όταν ήταν 46 εκ. και ζύγιζε 12 κιλά. Εξαιτίας του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού χελωνών που κατέφθασαν με υποθερμία στο Κέντρο Διάσωσης, ο Διόνυσος μεταφέρθηκε προσωρινά σε μια εξωτερική δεξαμενή και τα πηγαίνει περίφημα εκεί. Οπότε, ίσως μπορέσει να απελευθερωθεί στη θάλασσα αντί να μεταφερθεί εκ νέου στο ενυδρείο, όπως ήταν το αρχικό πλάνο. Ο χρόνος θα μας πει!

Θάνατοι

«Αθηνά-Ιόλη» : Η Αθηνά-Ιόλη, η οποία έφτασε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 από την Κόρινθο με τραύμα στο κεφάλι, κατέληξε στις 22 Φεβρουαρίου 2017.

«Αφροδίτη» : Η Αφροδίτη, η οποία είχε φτάσει στις 2 Οκτώβρη 2016 από την Πρέβεζα με μια γενική μόλυνση σε όλο της το σώμα, κατέληξε στις 7 Μαρτίου 2017.

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Μάρτιος 2017)«Διώνη»: Η Διώνη, που είχε φτάσει στις 18 Δεκεμβρίου 2016 από την Κρήτη με μία βαθιά πληγή στο κεφάλι, κατέληξε στις 21 Μαρτίου 2017.

Ειδικές ευχαριστίες

Ειδικές ευχαριστίες στη Hartmann Hellas (http://gr.hartmann.info/) , για τη γενναιόδωρη δωρεά της σε ιατρικές προμήθειες για την περίθαλψη και θεραπεία των θαλάσσιων χελωνών.
 

Γνωρίζετε ότι...

Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και υπάρχει λόγος για αυτό: παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας-ισορροπίας του οικοσυστήματος της Γης. Πέραν του ότι συντελούν στο να παραμένουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι υδάτινες αποικίες σε καλή κατάσταση, φέρνουν και σημαντικά θρεπτικά στοιχεία από τη θάλασσα στις παραλίες και στους παράκτιους αμμόλοφους. Επίσης συντελούν στη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας λόγω του ότι τρέφονται με σπόγγους, μέδουσες/τσούχτρες κλπ, και (στην περίπτωση των μικρών), παρέχουν τροφή για άλλα ζώα. Για να κατεβάσετε μια δωρεάν ενημερωτική έκδοση με μοναδικές φωτογραφίες, κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://oceana.org/sites/default/files/reports/Why_Healthy_Oceans_Need_Sea_Turtles.pdf

Δυστυχώς, δεν γνωρίζουν όλοι την αξία των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες συχνά σκοτώνονται σκόπιμα και βάναυσα ή βασανίζονται για ποικίλους λόγους, ίσως επειδή αποτελούν πιθανές απειλές για αλιευτικά δίχτυα ή εργαλεία όταν παγιδεύονται μέσα σε αυτά και προσπαθούν να δραπετεύσουν. Ευτυχώς, ένα νέο πρόγραμμα επιδοτούμενο από την WWF, χρησιμοποιεί φώτα LED στα δίχτυα για να «προειδοποιεί» τις χελώνες και να τις απωθεί. Οι χελώνες μπορούν να δουν τα φώτα (τα οποία τα ψάρια δεν μπορούν), αποφεύγοντας έτσι τα δίχτυα. Δοκιμές σε τέτοια δίχτυα με χρήση LED οδήγησαν σε 60% μείωση της παγίδευσης των χελωνών, και παράλληλα σε 20% αύξηση στην αλίευση. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.worldwildlife.org/magazine/issues/spring-2017/articles/can-led-lights-save-sea-turtles.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Νάντια Τουμπανιάρη)

Navigation

Social Media