ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017)

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017.

Πρωινοί/Ημερήσιοι εθελοντές: Έξι εθελοντές έλαβαν ένα συμβολικό δώρο εκτίμησης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην ετήσια κοπή πίτας και είναι οι: Διονύσης Αρβανιτάκης, John Brinkman, Jane Mantarakis, Ειρήνη Κασιμάτη, Phil Miller και εγώ.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017)

«Για τα περισσότερα από τα άγρια είδη της Γης, το μέλλον (τους) πρέπει να εξαρτάται από τη συνείδηση της ανθρωπότητας». Αυτό το απόφθεγμα από τον διάσημο συντηρητή Archie Carr έμοιαζε ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ενημέρωσή μας, την πρώτη μας για το τρέχον έτος.

Συνήθως τα πράγματα είναι ήσυχα στο Κέντρο Διάσωσης κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του χειμώνα, με όλες τις τραυματισμένες χελώνες να έχουν ασφαλές καταφύγιο στις θερμαινόμενες δεξαμενές τους μέσα στο θερμοκήπιο, λαμβάνοντας τη κατάλληλη θεραπεία και προετοιμαζόμενες να απελευθερωθούν την άνοιξη. Στην ουσία συνήθως ελάχιστες έως καθόλου χελώνες εισέρχονται για θεραπεία αυτή την εποχή. Αυτό ίσως να είναι απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως λόγου χάρη ότι λιγότεροι άνθρωποι είναι στα ανοιχτά αλιεύοντας ενώ παράλληλα οι θαλάσσιες χελώνες είτε έχουν πέσει σε χειμέρια νάρκη είτε έχουν μεταναστεύσει σε θερμότερα νερά.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής (ένα παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων της «συνείδησης της ανθρωπότητας») ο καιρός στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες. Αυτή τη χρονιά ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με περιόδους από ήπιο καιρό να εναλλάσσονται απότομα με σκληρές καιρικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν τις συνθήκες παγετού και ούτως καθεξής. Κατά συνέπεια, ένας αριθμός από θαλάσσιες χελώνες χτυπήθηκαν από το κρύο και είτε ακινητοποιήθηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας είτε ξεβράστηκαν στη στεριά. Έκτακτα μέτρα έπρεπε να ληφθούν για να στεγάσουμε αυτές τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης και να τους παρέχουμε θεραπεία για υποθερμία.

Πολλές ευχαριστίες στους εθελοντές μας οι οποίοι επωμίστηκαν το δύσκολο έργο να φροντίσουν τόσο τις ήδη υπάρχουσες χελώνες όσο και τις νέες αφίξεις. Πολλές ευχαριστίες επίσης σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση και τη μεταφορά των χελωνών, καθώς και στους υποστηρικτές του «ΑΡΧΕΛΛΩΝ» των οποίων η γενναιοδωρία βοήθησε να ανταπεξέλθει το Κέντρο Διάσωσης στις απρόσμενες οικονομικές απαιτήσεις. Όλοι σας είστε παραδείγματα των θετικών αποτελεσμάτων της «συνείδησης της ανθρωπότητας».

 

Αφίξεις

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017)«Λίλη»: Η Λίλη κατέφθασε από τον Ωρωπό από την παραλία Αγίου Κωνσταντίνου, στις 21 Ιανουαρίου 2017. Η καρέτα καρέτα έχει έναν τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινη ενέργεια. Το καβούκι της χελώνας έχει διάμετρο 72,5 εκ. και το βάρος της είναι 44 κιλά.

«Ηρακλής» : Ο Ηρακλής έφτασε στις 3 Φεβρουαρίου 2017 από τη Ρόδο. Η καρέτα καρέτα, της οποίας το καβούκι έχει διάμετρο 74 εκ. και ζυγίζει 46 κιλά, βρέθηκε με ένα αγκίστρι πιασμένο στον οισοφάγο της. (Έλαβε το όνομά της από τον πασίγνωστο ημίθεο, γιο του Δία, βασιλιά του δωδεκάθεου.)

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017)«Αύρα»: Η Αύρα κατέφθασε από τη Θεσσαλονίκη στις 3 Φεβρουαρίου 2017, υποφέροντας από υποθερμία. Το καβούκι της χελώνας έχει διάμετρο 69 εκ., ενώ ζυγίζει 41,5 κιλά. (Το όνομά της παραπέμπει σε ένα απαλό, αναζωογονητικό αεράκι καθώς και στην ενέργεια που περικλείει κάθε έμβιο ον.

«Πολύφυτος» : Ο Πολύφυτος, του οποίου το καβούκι έχει διάμετρο 78 εκ. και ζυγίζει 58 κιλά, έφτασε από το νησί της Λέρου στις 15 Φεβρουαρίου 2017, υποφέροντας από υποθερμία. (Ονομάστηκε έτσι από την τεχνητή λίμνη Πολύφυτο στην βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι διάσημη για τη γνωστή και μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που τη διασχίζει)

«Θεοδώρα»: Η Θεοδώρα, η οποία ήρθε σε εμάς στις 16 Φεβρουαρίου από το Ρέθυμνο, έχει ένα καβούκι διαμέτρου 24 εκ. και ζυγίζει μόλις 1,5 κιλά. Η εν λόγω χελώνα δεν έχει ορατούς τραυματισμούς, αλλά ήταν σκοπίμως καλυμμένη με βαλάνους. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα που τη βρήκε, και σημαίνει «Δώρο εκ Θεού».

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017)«Άρτεμις»: η Άρτεμις έφτασε στις 2 Φεβρουαρίου 2017 από τη Θεσσαλονίκη, υποφέροντας από υποθερμία. Το καβούκι της χελώνας έχει διάμετρο 56,5 εκ. ενώ ζυγίζει 22,5 κιλά. (Πήρε το όνομά της από τη αρχαία Ελληνική θεότητα του κυνηγιού, γνωστή στη Ρωμαϊκή μυθολογία ως Ντιάνα).

«Βαλεντίνα» : Η Βαλεντίνα έφτασε στις 17 Φεβρουαρίου από τη Θεσσαλονίκη, υποφέροντας από υποθερμία. Το καβούκι της έχει διάμετρο 73 εκ. , ενώ ζυγίζει 42,5 κιλά.

Θάνατοι

«Μαρίνα»: Η Μαρίνα, η οποία έφτασε σε εμάς στις 30 Ιανουαρίου 2017, κατέληξε λίγο μετά την άφιξή της.

 

Γνωρίζετε ότι...

Οι ομάδα ελλήνων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα είναι μια ομάδα ντόπιων εθελοντών που κάνουν συχνές συναντήσεις. Κάνουν διάφορες δουλειές στο Κέντρο Διάσωσης, σχεδιάζουν και οργανώνουν τις ειδικές εκδηλώσεις του Κέντρου Διάσωσης, αντιπροσωπεύουν τον ΑΡΧΕΛΛΩΝ σε περίπτερα πληροφοριών σε ποικίλες εκπαιδευτικές και δημόσιες εκδηλώσεις, συμμετέχουν σε εράνους υποστήριξης και δημόσιες δραστηριότητες αφυπνίσεως του κόσμου, ενώ παράλληλα περνάνε ωραία!

Εάν ενδιαφέρεστε να έρθετε στην ομάδα μας, παρακαλώ επικοινωνήστε την Υπεύθυνη Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Χαρά Παπαηλιού στο volunteers@archelon.gr.


Joanne, whatʼs new at the Rescue Centre (January-February 2017)?Joanne Stournara
(μετάφραση: Νάντια Τουμπανιάρη)

 

Navigation

Social Media